Agra 8 mars 2001

Klockan är tio på kvällen och tåget till Dehli är försenat. Vi står på en skum perrong i Agra med allt pick och pack tillsammans med ett gäng amerikaner, som också besökt Taj Mahal som en del av sin jordenruntkryssning. Taj Mahal är fantastiskt, nästintill overkligt! Man kan knappt se sig mätt på detta jättemausoleum som Shah Jahan lät bygga till minne av favorithustrun Mumtaz död 1631, när hon skulle föda sitt 14e barn. Det behövdes 20.000 arbetare från Indien och Centralasien i 22 år för att bygga detta palats i marmor och ädla stenar. 'It is notable that the architecture respresents perfect symetry' påpekar vår guide, en självklarhet som han säkert rabblat 100-tals gånger tidigare. Det mesta som är värt att veta om Taj Mahal står för övrigt i planeten. Guidens största insats var nog att, på vår begäran, mota bort alla försäljare som dragits till Agra, dit drygt 10 miljoner människor kommer varje år.

                                           

Sedan kamelritten i Jaisalmer har färden gått med taxi till Jodpur och därefter två dagar senare med dagtåg till Jaipur. Eftersom det knappt går att röra sig på gatan måste man ha en bra bas där man känner sig säker och kan vila ut mellan utfärderna. Vi väljer nu att ta in på lyxhotell där barnen kan röra sig fritt och där vi kan kurera oss efter diverse åkommor. I Jodpur stannar vi två nätter på Ajit Bhawan, ett vackert hotell uppbyggt av bungalows i arabisk stil. Här drabbas Max av en variant av Montezumas hämd och förblir däckad i ett dygn. Jodpur kallas den blåa staden, något man blir varse om man beger sig upp till fortet Meherangarh. Ointagligt, 125 meter upp på lodrätta klippor ligger detta palats från 1400-talet. Mycket sevärt. På vägen ner möter vi en man som vill bjuda hem oss på en kopp té. Älskvärt, men vi måste tyvärr avböja. 'May I ask why?' frågor mannen med ett leende. Jag hasplar ur mig något om att vi har ont om tid. 'Next time!' tänkte jag säga, men insåg det orimliga. Vi tar en riksha till Sadar, den färgranna och sprudlande marknaden i Jodpur. Här köper vi tyger, diskuterar, prutar och dricker té. Vi slår oss ned. Indierna älskar detta och verkar ha hur mycket tid som helst. Vi tar en cykeltaxi tillbaka till hotellet där barnen kopplar av i poolen. Max är på bättringsvägen.Tidigt den 6:e tar vi morgontåget till Jaipur där vi tar in två nätter på Jai Mahal Palace. Här händer inte särskilt mycket. Jaipur är en jättestad där vi besöker den gamla staden och Chandpool Bazaar. Vi passar även på att titta på juveler. Eva fastnar för en guldring som vi köper utan egentlig erfarenhet av handel med smycken. Vi får väl se om vi gjort en bra affär! Den 8:e, dvs imorse, kom så vår specialbeställda minibus som skulle ta oss de 5 timmarna till Agra. På vägen gjorde vi diverse stopp utan att kunna uppbåda något större intresse. 

Vi kommer att anlända i Dehli vid midnatt och imorgon åker vi hem. Det har sagts att man måste vara på flygplatsen tre timmar före avgång. Det förvånar mig inte.

Borta bra men hemma bäst. Det finns mycket mer att berätta om resan. Vi arbetar just nu med att skriva ett stycke om hur vi lade upp resan med diverse tips för den som till äventyrs funderar på att göra en liknande resa. 

  
                                        Tillbaka