Bluff Downs 8 februari 2001

Det är torsdag. Vi vaknar upp hos familjen Rhonda och Jack Smith på en 'cattle station' 15 mil norr om Charters Towers. Invid rinner en flod, överallt gräs, böljande kullar och mystiska ljud. Här finns rådjur, kangaroo, dingo, wallabie, wombat och över 70 sorters fåglar. Det är boskap som gäller. Massvis med kastrerade biffkor som rör sig på ett 1300 kvadratkilometer stort område. Gården byggdes upp under stora umbäranden av familjen White på 1870-talet. Idag använder Jack, Troy, Bram och övriga 'ringers' moderna hjälpmedel, 4WD och tunga motorcyklar. När det är dags stuvas ett hundratal djur i en tvåvånings 'road train' och körs till slakt. Förr red man med djuren till Adelaide, en resa som kunde ta bortåt ett år. Det var tider det! 



Det är sommar och torrt i markerna. Den röda jorden virvlar upp i stora moln och tränger sig in överallt där vi kör fram. Överallt varning för översvämning. Bilarna här har snorkel så att motorn inte ska stanna mitt i flodfåran. Det är enorma avstånd, till nästa by är det 25 mil.

I tisdags for vi till djurparken Billabong Sanctuary, strax utanför Townsville, för att krama Koalabjörn och mata Känguru. Givetvis såg vi också en massa andra djur, bl.a. saltvattenskrokodiler. Vi träffar Chris som förevisar en 'saltie'. Han mäter 4,5 meter, väger 700 kilo och kan lura under vattenytan i 2 timmar utan att släppa ifrån sig en liten bubbla. Han kan styra sin puls ner till 3 slag per minut. Med svans och bakben uppnås en hastighet av 30km/timmen när han attackarer sitt byte på stranden. Käkarna krossar allt, med en kraft motsvarande 2 ton. Eftersom krokodiler inte kan tugga, sliter han isär bytet med kraftiga huvudrörelser och slukar stycken hela. 35 personer har mist livet sedan 1860 (i snitt en vart fjärde år), mestadels byinnevånare som 'trott' att kusten var klar. 'Crocs ain't vicious, man is!' avslutar Chris.



Vi lämnar Billabong och åker några timmar in i landet till Ravenswood, en spökstad där det togs upp 12,5 ton guld då det begav sig mellan 1900 och 1912. Idag pågår ånyo gruvdrift vilket märktes i baren på Imperial Hotel, där vi hade tagit in för natten. Ett 20 orangeklädda 'miners' drack öl och berättade historier. Stämningen var hög. Efter frukost åker vi vidare västerut till Charters Towers.


              Tillbaka