Greymouth 25 januari, 2001

Det är torsdag, mulet men ganska vamt. Vi går upp tidigt för att ta gummibåten ut till klipporna med Dolphin Adventures. Delfinerna här i 'Gremus' är små och tillhör typen Hector's Dolphins, väger max 40kg och rör sig inom ett begränsat område här ute i Tasmanska havet. De har ett väl utvecklat signalsystem som hjälper dem att jaga. De arbetar i lag och hjälps att att lura in fisk i bukten, där resten av kolonin ligger och lurar. Eftersom de har ungefär samma kroppstemperatur som en människa, kräver de mycket energi för att hålla sig varma i det kalla vattnet. 'They allways eat!' och dagsransonen av småfisk motsvarar 10% av kroppsvikten. Skepparen kör in i området med full gas, stannar plötsligen berättar om väder och vind. Då dyker två delfiner upp, gör en lov kring båten och försvinner. 'Let's wait here a while, they don't like surprises', muttrar han medan vi stillsamt guppar på vågorna. En kvart sedan välkomnas vi av ett femtiotal delfiner, som gjort en paus i jakten för vår skull. De simmar förbi i formationer och krumbuktar sig som om de vore tama. En unik upplevelse!

 

 Vi valde en lite mer mordernare husbil!

Vid lunchtid puttrar vi vidare med husbilen österut, via de varma baden i Hanmer Springs till Kaikoura. Vi räknar med att komma fram sent och har i gengäld lovat varandra en kalasmåltid på stans bästa restaurang, om vi kommer fram helskinnade. Även om det 'bara' är nio mil dit från Hanmer Springs, så är det garanterat de slingrigaste milen hittills. 

Igår var det vilodag, vilket innebär att vi surfar, läser och softar typ. De 40 milen hit från Lake Hawea och Fjordland hade varit tämligen händelselösa. Det ständiga regnandet gjorde att vi sträckåkte norrut utmed västkusten och the Southern Alps. I tisdags var det halvtid vilken tillbringades i styv kuling vid stranden några mil söder om Greymouth, allt för att slippa ännu en natt på en av dessa dötråkiga men synnerligen effektiva campingplatser. Efter 2 veckor på väg har vi lärt oss hushålla med campern. Vi behöver bara bunkra var tredje dag. Vi är helnöjda med bilen, som skänker oss frihet och komfort. 45 dagar kvar. 

Ok, jag tar tillbaka det jag skrev om sura campingplatser. Seaside Holliday Park här i Greymouth är faktiskt helt ok, generösa gräsmattor, vackert och parklikt nära stranden. Inte som Alexandra, Queestown och Te Anau, som mer påminner om rävfarmar.                  

           Tillbaka