Tulum 20 dec 2000

Det är kväll och det drar ihop sig till andra natten på hotell Paraiso 3km från samhället Tulum. Detta är, som namnet antyder, paradiset med sol, glittrande hav, en svag bris, palmer, bungalows, margerithas och långa vita stränder. Vi hade fått de sista platserna igår, och på mindre än två timmar hade expressbussen tillryggalagt de dryga 15 milen hit. 

Vi sover numera i ett rum och makar ihop oss i två breda sängar. Nätterna är kalla och blåsiga. Ett svenskt par, som hängt med sen Valladolid, hade lagt sig i en cabana här intill och frusit rejält trots att de tagit på sig allt de hade. Taket i vår enkla boning bepryds av en samling geccos och ute hörs cikadernas diskreta djungelmusik. 

  

Den underbara utsikten över ocianen                        Mayastaden Zama

Vi har slappat hela dagen, med undantag för ett besök i den gamla mayastaden Zama, en knapp kilometer härifrån. Hit kommer även busslaster med charterturister med färgglada t-shirts från badorter som Xel-Ha, Cancun och Playa del Carmen. Staden, som övergavs för 600 år sedan, är omgiven av höga murar och ligger på en klippa vid caribiska havet. Även här finns det en pyramid och en sinnrik konstruktion av öppningar i tempelmuren, där man med hjälp av solstrålar kan avgöra vilken dag t.ex sådden kan sättas igång (den 21 mars), likaså vintersolståndet. Det känns på skinnet att solen har tagit, man blir lite loj. Nu går vi och äter. 

Imorgon drar vi till ön Cozumel och letar upp ett ställe att fira jul.

                   Tillbaka