Valladolid 19 dec 2000

Det är mitt på dagen. Eva och Max har hittat ett internetcafé vid stora torget där de kommunicerar för fullt. Det regnar småspik. Jag sitter och skriver under en markis vid poolen i hotell Zaci i Valladolid. Bussresan hit hade varit ganska jobbig, först taxi från Puerto Morelos 2km ut till stora vägen, sedan buss till Cancun och därefter nästa buss 160 km hit. Busstationen i Cancun var en cirkus. Bara genom hörsägnen kunde man lista ut vilken buss det fortfarande fanns plats på, varifrån den i sådana fall skull kunna gå och vad det i så fall skulle kosta. Fast vi hade gått upp tidigt kom vi inte till hotellet förrän vid 3-tiden. Snabbt dopp i poolen och fort till nästa buss de 42 km till mayastaden Chichén Itzá.

        

 

Den 25 meter höga pyramiden El Castillo är något av det märkligaste jag sett. De fyra branta trapporna är på 91 steg vardera, om man lägger till den översta avsatsen, så utgör dessa årets 365 dagar. Den speciella Tolteckulturen ger inget välkomnande intryck. Det handlar mest om ond bråd död. Runt omkring ser vi inskriptioner som föreställer människor som halshuggs, får sina hjärtan utslitna av djur eller dör på något annat sätt. 

   


Det har blivit mörkt, vi struntar i ljusspelet och tar en taxi tillbaka till Valladolid. Imorgon tar vi eftermiddagsbussen österut, tillbaka till Caribiska havet och den gamla staden Tulum
.

                                  Tillbaka