Cape Kennedy 16 december 2000

Den här gången steg vi upp sju, för att hinna med att se Cape Kennedy Spacecenter, innan flyget går till Mexico och Cancun vid fyratiden. Eftersom vi hade blivit lite kompis med taxichauffören, som hade hjälp oss med lådan dagen innan, så hade han erbjudit sig att ta oss till flygplatsen för en billig peng. Han knackar glatt på dörren en kvart före och hjälper oss med baggaget. På vägen ut berättar han hur det gick till när Disney etablerade sig i Orlando och handlade upp stora landområdenför bara 100 dollar/acre. Idag betingar en acre i Orlando minst en miljon dollar. Totalt sysselsätter Disney drygt 60.000 personer i området.

På flygplatsen hyr vi en bil av Budget för att köra 35 miles till kusten och Kennedy Space Center. Att det skulle bli dyrt anade vi nog. Även fast bilhyra och inträde gick på nästan 200 dollar så var det värt besöket. Tack vare att det var få besökare så slapp vi köa till bussarna. Första turen gick till avskjutningsrampen, förbi den jättelika monteringshallen för rymdfärjan. Färjan väger 100 ton och kräver massvis med bränsle och raketer för att komma ut ur atmosfären. Raketerna, som åker av efter 2 minuter, plockas upp ur havet medan den stora bränsletanken, som åker av efter 8 minuter, förintas när den återvänder till jorden. Allt förevisas med video och modeller så att alla hänger med. 

   
   Saturnusraketen på Cape Kennedy:


Höjdpunkten är Apolloprogrammet och den enorma Saturnusraketen som möjliggjorde Armstrongs månfärd 1969. Helt fantastiskt! Mest spännande är nog landningen, då när navigeringsdatorn strejkade och Scott bara hade 60 sekunder att sätta ner månlandaren på en säker plats innan bränslet skulle ta slut. Farkosten seglade fram i 6-700 km/timmen och under fanns bara stora stenbumlingar. En felaktig landning skulle inneburit att astronauterna inte kunde återvända tillbaka till kapseln. När det återstod 10 sekunder måste man landa. Just då blir månytan plan - den perfekta landningsplatsen! Puh, tänk om det skulle vara så här varje gång man ska lägga till i en naturhamn! 

Vi avslutar med en vacker och välgjord 3D IMAX film om framtidens rymdstad L5 som byggs 2070 och bebos av 20.000 nybyggare från jordens alla hörn. Vi konstaterar att det kanske blir nåt för barnbarnen.

                  Tillbaka