Palm Cove 13 februari 2001

Idag är det resdag. Vi äter långfrukost i trendiga 2-rummaren i ljusa färger på hotel Sarayi i Palm Cove, en förort till Cairns. Ute regnar det småspik men var gör väl det, vid tretiden går vårt flyg till Bangkok från Brisbane. Går en promenad på stranden, beställer taxi, 'were are you going today sir?' frågor receptionisten varpå jag berättar om planerna och sinom återstoden på resan. 'India! Why don't you talk to Georg, he has been there a number of times!' I hörnet sitter Georg, som inte har några planer för dagen, men utbrister 'be careful, don't drink the water and don't take ice in your drink!'. Med dessa råd far vi till Cairns nybyggda flygplats vid 11-tiden.

 

Efter en ganska stillsam helg i Cairns tog vi tåget till Kuranda igår morse. Linjen byggdes åren 1882-91 efter att bönder och gruvarbetare uppe på the Atherton Tablelands klagat att de inte längre kunde få upp förnödenheter från Port Douglas. Vägarna genom regnskogen hade åter igen blivit ofarbara pga mycket regnande. Många liv gick till spillo när 7 mil räls drogs fram i träsk och oländig djungel med endast hackor och dynamit. Som mest fanns 1500 rallare på lönelistan, mestdels italienare och irländare. Slutstation Kuranda, en dryga 300 meter uppåt Baron Valley, är en turistfälla. Tre dagar i veckan är det marknad här och då kan man köpa bumeranger i plast. Skämt åsido, det finns faktiskt en hel del att se här i Kuranda, vi smög in på en fjärilpark som var helt otrolig och köpte smycken som aldrig förr!



Det finns en 'scenic' linbana ner till Smithfield för bara 200:- per näsa, men vi tog bussen istället och hamnade i Palm Cove, en mysig strand med palmer och restauranger. Även här varnas det för Box Jellyfish (stingers) och, trot om ni vill, krokodiler. Men Kelly, som är badvakt, har spänt upp ett nät bland vågorna så vi fick ett kvällsdopp utan att riskera livet. Sista kvällen i Oz avslutades stilenligt med aussie bbq i den ljumma kvällen. Australien är ett häftigt land, här finns massor kvar att göra, dessutom är krokodilkorv helt ok.





         Tillbaka