New York 11 december 2000

'So, you're leaving us', skojar chauffören när jag kliver på bussen till Newark på måndagskvällen. Jag berättar att vi ska vidare till Orlando och värmen, 'bet you won't feel sorry' svarar han sammanbitet. 

Det hade varit kallt. På morgonen låg dimman som ett lock över staden. Det var knappt mödan värt att lösa biljett för att komma upp på utsiktsterrassen under frihetsgudinnan, ännu mindre att ta de många trappstegen upp till kronan. Då var Ellis Island ett bättre alternativ. Immigrationscentret som byggdes 1892, tog emot 12 miljoner däckspassagerare som skulle kontrolleras innan de fick komma vidare in i Amerika. Bara 2% skickades tillbaka, inte så mycket pga. sjukdom utan därför att myndigheterna inte trodde de skulle klara sig på egen hand. 
Tillbaka till Battery Park, förbi Wall Street och finansfolket upp till Chinatown och en härlig lunch på  en av de 100-tals små kinesrestaurangerna. För 10 dollar kan en hel familj äta sig mätt. Kvar finns alla månglarna på Canal Street, ett inferno av guld, läder och elektronik. Det går att göra kap, även om det kan ta tid. 

                                          

Max, Elsa och Robert framför        Ett typiskt kinahus i Chinatown                                          frihetsgudinnan                                                                                                     

Jag fick syn på en liten frihetsgudinna i miniatyr. Den kan vara kul at ha med sig hem. ' 4 dollars!' ropade försäljaren uppmanande. Jag försökte pruta. '2 dollars no good, no profit!' svarade han. Tiderna har blivit kärvare.

                                           Tillbaka